Voor 50€/jaar geeft u een kind een toekomst!

Steun hen, doe een gift!

Naar Home pagina

Reeds meer dan 10 jaar hebben we met onze VZW het bio rijstproject in Anuradhapura. We begonnen met ongeveer 30 boeren en momenteel zijn er meer dan 1500 aangesloten leden. 

Omwille van de zeer moeilijke situatie in Sri Lanka (het land is failliet) zijn de kunstmeststoffen zeer moeilijk te verkrijgen (het land kan ze niet meer aankopen bij gebrek aan buitenlandse deviezen). De oogsten zijn ondermaats omwille van het gebrek aan meststoffen.

Deze situatie veroorzaakt schaarste op de voedselmarkt waardoor de voedselprijzen pijlsnel omhooggaan.

De meest gangbare manier van rijstteelt, en ook van fruit en groenten teelt is door gebruik te maken van kunstmeststoffen, onkruidverdelgers en pesticiden. Onze boeren hebben een systeem ontwikkeld volgens de oud-traditionele methode. Ze gebruiken enkel zelfgemaakte meststoffen en verdelgingsmiddelen uit lokale planten volgens een aloud recept. Ze gebruiken ook de zaden van weleer. De opbrengst is momenteel zeer goed.

Dat alles maakt dat meer en meer boeren willen aansluiten bij ons project, wat wij zeer positief vinden.

We zijn ook reeds begonnen met de uitbreiding van het project naar streken zoals Polonnaruwa en Kurunegala. We willen deze uitbreiding zo ver mogelijk verderzetten.

Vanuit het bio rijstproject is ook het project van de “Home Gardening” gegroeid: het kweken van groenten en fruit op een biologische wijze. Dit willen we graag uitbreiden over heel het land, voornamelijk via onze vrouwengroepen. Dit gaat om een dubbelproject: alleenstaande vrouwen of vrouwen en mannen in een moeilijke gezinssituatie krijgen een renteloze lening voor de opstart van een moestuin die zij biologisch moeten onderhouden. Zij betalen zeer geleidelijk terug en met dat geld wordt een fonds opgericht waar weer andere vrouwen beroep kunnen op doen.

Deze projecten worden volledig gedragen en uitgewerkt door de plaatselijke leden van de Foundation Martin De Kegel.

Wij zijn zeer blij en fier dat deze projecten goed geslaagd zijn, en we willen dan ook iedereen vragen om ons financieel te steunen zodat we nog meer kunnen uitbreiden.

Alvast hartelijk dank!

Lieve Van Rysselberghe